Reistoestemming naar de VS met ESTA, lees hier wat u moet weten:
Reizen naar de VS: visum of niet?
Ga je op reis naar de Verenigde Staten van Amerika? Dan hoef je geen visum aan te vragen. Goed Reisvergunning ESTAnieuws, want dat scheelt je een hoop tijd, gedoe en geld. De reden dat je als Nederlander geen visum nodig hebt, is omdat Nederland onderdeel is van de lijst met landen die onder het Visa Waiver Program vallen. Wel moet je zogenaamde reistoestemming aanvragen met een ESTA formulier. ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization.

Hoe vraag ik een ESTA aan?

Een ESTA aanvraag kun je eenvoudigweg online doen. Advies is om dit tenminste 72 uur voor vertrek te doen. Binnen 72 uur voor vertrek kan je de aanvraag nog steeds doen, maar stel dat deze wordt afgewezen heb je geen tijd om alsnog een visum aan te vragen.

Wat omvat de aanvraag allemaal?

De aanvraag is niet moeilijk om in te vullen. Het duurt slechts 5 tot 10 minuten. De informatie die je opgeeft is standaard. Belangrijke onderdelen zijn bijvoorbeeld paspoort informatie, contact informatie en informatie over je eventuele werkgever. Dit laatste helpt om aan te tonen dat je geen potentiële immigrant bent. Ook geef je je reisinformatie op, zoals een adres waar je zult verblijven in de Verenigde Staten. Tot slot moet je een aantal vragen beantwoorden die aantonen of je ‘geschikt’ bent om de VS te bezoeken. Let op: met een ESTA is toegang tot het land niet gegarandeerd. Dat gebeurt namelijk pas bij de douane.

Wat heb ik nodig voor de aanvraag?

Je paspoort moet machine leesbaar zijn. Dat kun je herkennen aan het rechthoekige icoontje op de voorzijde van je paspoort. Behalve een Nederlands paspoort heb je een geldige creditcard nodig om een ESTA aan te kunnen vragen. Met deze creditcard moet je per aanvraag USD 14 betalen. De kaart kan elk van onderstaande types zijn:

  • MasterCard
  • VISA
  • American Express
  • Discover (JCB, Diners Club)

Wat gebeurt er na het indienen van mijn aanvraag?

Nadat je je ESTA formulier online hebt ingediend, kan het tot 72 uur duren voor je uitsluitsel krijgt. Na goedkeuring zal je een referentienummer ontvangen. We raden je aan de bevestiging uit te printen en mee te nemen naar de luchthaven. Als je aanvraag is goedgekeurd, heb je toestemming om naar de VS te reizen voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Hoe lang is mijn ESTA geldig?

Een ESTA aanvraag is geldig voor twee jaar. Je kunt met één ESTA meerdere keren naar de Verenigde Staten reizen. Als je paspoort in de tussentijd verloopt, kan je je ESTA aanvraag vernieuwen.